راهنمای جامع خرید فرش ماشینی
فرش یکی از کالاهایی است که در خانه ی هر یک از ایرانی ها مجود دارد و نقش محوری را در دیزاین و طراحی خانه های ما ایرانیان بازی می کند.از جهتی هم یکی از نشانه های فرهنگ ما ایرانیان است که به نام ایران به ثبت رسیده و یک کالای استراتژیک از لحاظ صادرات به شمار می رود.
با این اوصاف فرش از اهمیت بالایی برخوردار است و اینکه بسیاری از کاربران این سؤال را می پرسند که آیا انتخاب فرش این همه جزئیات و ریز نکات دارد.
متاسفانه بسیاری از هموطنان برای خرید فرش به یکسری از نکات جزئی اما حائز اهمیت توجه ندارند ونتیجه آن می شود که بعد از مدتی نه چندان بلند،از خرید خود دلسرد می شوند و سراغ فرش دیگری می روند در نهایت بعد از چند بار خرید و صرف هزینه و وقت فرش دلخواه خود را پیدا می کنند.
یکی از ویژگی های مهمی که در انتخاب فرش مناسب خود باید در نظر بگیریم، رنگ زمینه فرش می باشد.همانطور که هنگام لباس خریدن و انتخاب رنگ و سایز دلخواهتان بسیار توجه می کنید، فرش نیز اینگونه می باشند.
همانطور که می دانید هر رنگی از هارمونی و روانشناسی خاص خود برخوردار است و ما نه تنها برای خرید فرش بلکه برای دیزاین کلی وسایل منزل یا محل کار خود باید آن را در نظر بگیریم.
اما بگذارید به بحث اصلی یعنی انتخاب رنگ مناسب برای فرش بپردازیم:
به طور کلی فرش های ماشینی که تولید می شوند در ۵ دسته رنگی وجود دارند:
۱) سورمه ای ۲) آبی فیروزه ای ۳)لاکی ۴)کرم ۵)گردویی
حال نوبت آن رسیده است که به بررسی چندی از ویژگی های هریک از این رنگها به طور اجمالی بپردازیم.
۱)سورمه ای: قدرتمند، کلاسیک، مرموز، زیبا
یکی از رنگهای کلاسیک که در چند سال اخیر به صورت فرا گیر وارد بازار فرش شده است، این رنگ در بسیاری از محصولات مد روز، از جمله ساعت، مبلمان و... استفاده می شود که به فرش نیز سرایت کرده است. رنگهای تیره، رنگمایه هایی هستند که دارای رنگ سیاه در ترکیبشان می باشند. این رنگها فضا را می بندند و به نظر می رسد که فضا کوچکتر می باشد. رنگهای تیره متمرکز می باشند و در اثر گذاری جدی هستند. از لحاظ موسمی آنها القا کننده فصل پاییز و زمستان هستند در ضمن این رنگها یک حس عمیق و سنگین به دکوراسیون منزل ما می دهند.همچنین این رنگ بسیار آرامش بخش است.
۲) لاکی: سرزنده، مهیج، محرک
این رنگ هیجان را در انسان بیدار می کند و در یک کلام موتور انسان را روشن می کند. این رنگ در دسته رنگهای داغ قرار می گیرد و حالت تهاجم را در انسان افزایش می دهد، و باعث افزایش فشار خون و تحریک سیستم عصبی می شود.
از ترکیب نارنجی و قرمز به سری دسته رنگهای گرم می رسیم، که بیشتر حالت تسلی را در انسان افزایش می دهد که از این نکته می توانیم در دکوراسیون منزل بهره ببریم، همچنین از این دسته رنگها برای اتاق کودک بسیار مناسب هستند.
۳) آبی: ثابت، آرام ،خنک ، خونسرد، ساکت، قابل اعتماد
این رنگ به عنوان نمادی از ثبات در زندگی است و حس اعتماد را در انسان بر می انگیزد حتما دیده اید که چند بانک و مؤسسه مالی رنگ آبی را به عنوان پس زمینه تبلیغات و دکوراسیون خود استفاده کرده اند. همچنین این رنگ آسایش و آرامش بخش است و با دیدن آن تجدید قوا می کنیم. همچنین مکانهایی که مردم را به آرامش و تمرکز و حالات مدیتیشن دعوت می کند، ایده آل است. این رنگ در سری دسته رنگهای سرد قرار می گیرد و به انسان احساس طراوت و تازگی القا می کند. تسکین و آرامش، این رنگمایه ها ایجاد یک حس عمیق و راحتی را می کنند. رنگهای سرد شبیه شنا در یک استخر گرم نیروبخش می باشد. این رنگ می تواند فضا را بزرگتر جلوه دهد. البته گفتن این نکته جالب است که رنگ آبی در معماری قدیمی و کاشی کاری ها استفاده شده است و یک حس معنویت به ما می دهد.
۴)کرم:
یک رنگ آرامش دهنده و تسکین دهنده است و می توان آن را با رنگهای بسیاری در طراحی منزل استفاده کرد؛زیرا این رنگ در سری دسته رنگهای خنثی قرار دارد. این رنگ به دلیل طیف روشنی که دارد، میتوان در اتاق های کوچک که فضای کمی داریم،استفاده میکنیم و حس بزرگی را القا می کند.
۵) گرویی:
حس امنیت و آرامش را در انسان القا می کند. این رنگ را همانند رنگ کرم می توان با رنگهای زیادی ترکیب کرد.یکی از ویژگی های این رنگ ثبات عقیده می باشد. اگر فرش شما زمینه گردویی دارد، می توان از این فرش در اتاق هایی که بسیار در معرض نور قرار دارند استفاده کنید. البته این رنگ نیز میتواند فضای مورد نظر را بزرگتر جلوه دهد.
این بود برخی از تاثیرات و روانشناسی رنگها بر انسان که با در نظرگرفتن آنها هنگام خرید دیگر سر در گم نیستیم که رنگ زمینه فرشمان چه رنگ باشد.
و اما دومین ویژگی که هنگام خرید فرش باید به آن توجه کنیم تا از خرید خود کاملا مطمئن و راضی باشیم، شناخت نسبی روی تراکم فرش می باشد، که به معنی تعداد گره های بافته شده می باشد.
تراکم به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود:۱) تراکم طولی ۲) تراکم عرضی
۱)تراکم طولی:
منظور از این واژه همان تراکم طولی فرش است که در شناسنامه فرش درج شده است و بسیاری از کاربران فرش با این کلمه آشنایی دارند امادشاید مفهوم دقیقی از این لغت برای آنها وجود نداشته باشد. هرچه تراکم فرش بیشتر باشد فرش به اصطلاح عامیانه پرتر می باشد.
اما اعدادی که برای تراکم فرش در نظر می گیرند از کجا منشأ می گیرند و چه معنی می دهند؟
برای مثال در فرشی که تراکم آن ۳۰۰۰ می باشد، اگر ما یک متر از طول فرش را جدا کنیم و تعداد گره های بافته شده را بشماریم ۱۵۰۰ گره وجود دارد که در عدد ۲ ضرب می کنیم تراکم فرش بدست می آید.
۲) تراکم عرضی:
منظور از تراکم عرضی همان شانه فرش است. زمانی که می گوییم فرش ۱۰۰۰ گره وجود دارد.
این نیز دو مفهوم مهم و کلیدی در شناخت فرش است و برای پی بردن به اینکه فرش موردنظر این ویژگی ها را دارد لازم نیست که تعداد گره ها را بشمارید!!!! بلکه، همکاران عزیز ما در هر نقطه از ایران که هستند، شما را به خوبی در خرید فرش موردنظرتان راهنمایی می کنند.
_اگر بخواهیم یک دسته بندی ساده از فرش به شما عزیزان ارائه بدهیم به طور کلی فرش را در دو دسته مدرن و سنتی دسته بندی می کنند.
که در وهله اول به بررسی فرش مدرن می پردازیم.
در ابتدا به بررسی جنس های فرش مدرن می پردازیم. به طور کلی می توان گفت نخ به کار رفته در این نوع فرش ها به ۳ دسته تقسیم می شوند: ۱) اکریلیک ۲) پلی استر ۳) بی سی اف
_حال نوبت آن رسیده است که به بررسی چندی از ویژگی های نخ اکریلیک می پردازیم: ۱)اولین موردی که می توان به آن اشاره کرد، طول عمر این نخ است و فرش های تولید شده توسط این نخ بسیار با دوام است.
۲) این نوع فرش ها در برابر نور تغییر رنگ نمی دهند و از لحاظ رنگی نیز در برابر خورشید بسیار با ثبات هستند.
۳) فرش اکریلیک به دلیل مراحلی که در پروسه ی تولید طی می کند در برابر شستشو ابعاد خود را حفظ می کند و آبرفتگی ندارند و یا اینکه نسبت به شستشو تغییر سایز بسیار کمی را از خودشان می دهند.
۴) در مقابل پاخوردگی مقاوم هستند.
۵) این نخ خاصیت ارتجاعی زیادی دارند.
۶) اما یکی از ویژگی هایی که در این نوع فرش ها جنبه منفی دارد خاصیت پرزدهی می باشد. البته بسیاری از تولید کننده ها در صدد این هستند که این مشکل را نیز کنار بگذارند، ولی باید گفت که پرزدهی بعد از گذشت ۶ تا ۹ ماه به طورکلی از بین می رود.
۷) پارگی نخ بسیار کم است
_ویژگی های نخ پلی استر و بی سی اف به شرح زیر است:
۱) این نخ ها رنگ پذیری خوبی دارند
۲)در محیط های مرطوب رطوبت را جذی نمی کنند و مانع از پوسیدگی فرش می شوند
۳) پرزدهی ندارند
۴) و همچنین اگر می خواهید برای خرید فرش کمتر هزینه کنید، می توانید از این فرش ها استفاده کنید
_و اما انواع فرش مدرنی که وجود دارد به شرح زیر است: ۱) شگی ۲) شنل ۳) فریز
۱)شگی(پرز بلند): از جمله خصوصیت هایی که برای شگی می توان نام برد، نرمی قابل توجه آن است، اما جنبه های منفی بسیاری نیز دارند که می توان طول عمر کوتاه آن را گفت و یا اینکه به دلیل پرزهای بلند آن گرد و غبار را به خود می گیرد، به همین دلیل در اتاق کودک مکان های پر رفت و آمد توصیه نمی شود.
۲) شنل: پرز بسیار کوتاهی دارد و دارای نقش های برجسته می باشد، اما همانند شگی نرم است.
۳) فریز: از لحاظ شستشو راحت است از سایر فرشهای مدرن مقاوم تر هستند، فاقد پرزدهی و نقش هایی که در آن استفاده می شود شبیه گلیم می باشد. و در محیط های پر رفت و آمد کاربرد دارند.
_حال به بررسی فرشهای سنتی می پردازیم:
فرشهای سنتی از چند لحاظ قابل بررسی هستند...
ما به عنوان اولین ویژگی به بررسی ابعاد استاندارد این دسته بندی می پردازیم که شامل:3*4 ، 2/5*3/5 ، 2*3 ، 1/5*2/25 ، 1*4 ، 1*3 ، 1*2 می باشند که البته در کنار دسته بندی ها یکی سری فرش ها با ابعاد خاصی نیز تولید می شوند، وجود دارد مثل 5*3 ، 2*4 و فرش های گرد و بیضی در قطرهای مختلف توسط تعداد محدودی از کارخانه ها تولید می شود.
حال شما را با دسته بندی دیگری که برحسب تراکم و شانه بوجود آمده آشنا می کنیم:
_ پانصد شانه تراکم ۱۴۰۰
_ پانصد شانه تراکم ۱۰۰۰
_هفتصد شانه تراکم ۲۵۵۰ HCP
_هفتصد شانه تراکم ۳۰۰۰
_هفتصد شانه تراکم ۲۱۰۰
_ هزار شانه تراکم ۳۰۰۰
_هزار و دویست شانه تراکم ۳۶۰۰
_سری فرشهای طرح
اما در دسته بندی بالا حروف HCP به چشم می خورد که یکی از ماشین آلات ویژه تولید فرش های هفتصد شانه ۸ رنگ با تراکم ۲۵۵۰ می باشد و کاملا کامپیوتری و تکنولوژی خاصی دارد و در تولید فرش های ریزبافت و دستبافت گونه کاربرد دارند و از نخ اکریلیک، پلی استر برای نخ خاب این فرشها استفاده می کنند و برای بافت نیز از نخ پنبه پلی استر استفاده می کنند.
اما به یک نکته باید توجه کنیم که بعضی فرش ها به قول معروف طرح هستند.
برای مثال زمانی که در اتیکت فرش حک شده طرح ۷۰۰ یعنی اینکه فرش با دستگاه ۵۰۰ شانه بافته شده و طرح فرش
های هفتصد شانه به دستگاه داده شده است اما صرفا فرش پانصد شانه می باشد.
اما سؤالی که بسیاری از کاربران از ما می پرسند در زمینه قیمت این فرشها می باشد، باید گفت تعرفه این فرشها کاملا شبیه تعرفه فرش های پانصد شانه می باشد.
به طور کلی فرش ها به این دسته ها تقسیم می شوند که از لحاظ تعداد رنگ به پنج، هفت، هشت، ده و تا سی رنگ وجود دارد.
در مقالات بعدی سعی می کنیم اطلاعات بیشتری در زمینه شناخت فرشهای ماشینی به شما عزیزان بدهیم...با ما همراه باشید